Darabani.org

Cel mai nordic oraş de pe internetul românesc

Vremuri, prieteni, amintiri

10

Mai am unele semne de întrebare  în legătură cu acest site,  în sensul că nu am identificat încă rolul său preponderent.

Mi-ar conveni să fie mai interactiv, să fie citit de mulţi dărăbăneni şi de cei care au trecut pe aici sau intenţionează să treacă.  Să aflăm mai multe despre ce face fiecare  – dacă face ceva cu adevărat interesant –   despre prieteni din copilărie, colegi, vecini şi ce planuri de viitor  are fiecare,  incluzând  oraşul Darabani.

Pe de altă parte acest site s-a născut din dorinţa de a aduna cât mai multe informaţii utile pentru dărăbănenii care au  plecat în toate colţurile ţării, Europei şi lumii.  Dorim să  le readucem în prim-plan istoria, amintirile  şi clipele  frumoase despre locuri, prieteni, întâmplări şi de ce nu, pentru a le stârni măcar un crâmpei de interes în a se gândi să se întoarcă în aceste locuri minunate.

Apoi,  dorim să-l  facem cunoscut celor care au trecut pe aici cu diverse prilejuri,  sau celor  care îl pot include în itinerarul lor de vacanţă,  printre locurile încărcate de istorie ce merită vizitate.

Cert este că pentru moment e departe de a fi un punct de atracţie turistică, nu din lipsă de ” marfă” ci mai mult din lipsă de ” ambalaj”.

Motivul acestui post  este de a vă invita – la iniţiativa lăudabilă a lui Bogdan Timofte – să ne amintim  împreună de întâmplările copilăriei, adolescenţei, liceului, care ne fac să zâmbim încrezători că am fost deosebiţi fiecare la timpul său.  Sper astfel ca www.darabani.org  să devină mai atractiv, mai animat şi să contribuiţi fiecare cu câte o amintire sau întâmplare pe care o aveţi încă proaspătă în memorie.

Dacă aveţi poze speciale, decente,  pe care doriţi să le împărtăşiţi prietenilor, colegilor, vecinilor din copilărie, aş aprecia dacă mi le-aţi trimite pentru a le posta pe site.

Pentru mine ar fi suficient ca fiecare să  zâmbească măcar o dată văzând o poză sau citind o întâmplare care îi trezeşte cele mai plăcute amintiri.

Îi salut pe toţi prietenii, colegii şi vecinii mei cu care am cele mai frumoase amintiri posibile. Nu ezitaţi să scrieţi despre amintirile frumoase, ele sunt printre puţinile  mărturii că aparţinem pentru totdeauna acestor  locuri, oriunde am fi.

S-a dat startul la amintiri!  Povesteşte-ne despre orice te face fericit şi …aşteptăm poze.

10 Comments

 1. Maciuca-Prodan Eugen

  Sunt nascut in cealalta extremitate nordica a Romaniei, dar cu puternice reminiscente darabanene, moldave, romanesti. Rememorarea teritoriului de libertate infantila nu mi-l poate lua nimeni. Pun accent pe Darabanii anilor 80, din secolul trecut, in care gaseam la chiosc revistele Pif si Rahan, plicuri de timbre ale Postei Romane, meseriasi semiti, negustori de-ai nostri pocaiti in agoniseala neperemptorie, gura-casca si tarani de targ. Darabanii erau un mic spectacol, nedisimulat, ordonat, ca gangavirea unor sfinti analfabeti ai bisericilor care le purtau hramul. In aceasta stranie alcatuire de buna-purtare a copilului traitor in Darabani am observat prima data parcul. Fabulos! Un fel de HidePark prin care se preumbau odinioara profesorii Danaila si Morosanu, colonelul Gheorghe Maciuca, capitanul Sava Maciuca, istoricul si talentatul arhivist Dobrincu. Stiu Darabanii insa, si din povestirile fabuloase ale unor traitori interbelici, martorii dezvoltarii unui asemenea targ. Atunci nu le-am luat in consideratie, ca un fel de recluziune a timpului. Darabanii, domnii mei, sunt atractivi istoric,Ramane ce trebuie sa facem cu acest oras datator de motive.

  Reply
  • Ştefan

   Mulțumim pentru comentariu.

   Cu voia Dumneavoastră îl vom posta și pe pagina noastră de Facebook (www.facebook.com/darabani).

   Reply
 2. Maciuca-Prodan Eugen

  Da Doamne ca lista geniilor acestui loc binecuvantat sa nu se termine niciodata!

  Reply
 3. Maria

  M-AM NASCUT SI AM COPILARIT IN VALEA JIULUI.IN ANUL 1985 M-AM MUTAT CU FAMILIA MEA IN DARABANI ORASUL NATAL A SOTULUI MEU.LA INCEPUT NU MI-A PLACUT ,MA SIMTEAM PREA STRAINA IN ACEL ORAS.
  PRIMIREA SI DRAGOSTEA CARE TE-O DA OAMENII DIN ORASUL DARABANI TE FACE SA TE SIMTI “CA LA TINE ACASA”.ACUM LOCUIESC IN SPANIA DE 8 ANI .AM UN TRAI SI CONFORT FOARTE BUN ,DAR CE FOLOS NU MA SIMT BINE ,MI-E DOR DE CASA MEA DE LA DARABANI ,DE AERUL CURAT SI LINISTEA DE ACOLO.INTERESANT CA NU MI-E DOR DE VALEA JIULUI CI MI-E DOR DE ORASUL IN CARE SUNT O VENETICA.CE FARSE ITI JOACA VIATA.VA ROG AVETI GRIJE DE DARABANI,DOTATIL CU TOT CE ARE NEVOIE
  SI ASTFEL SA AUDA TARA SI LUMEA INTREAG DE ACEST MIC PARADIS.

  Reply
 4. Mihail Dumitru

  Bravo Liviule! Imi place ca n-ai uitat de unde ai plecat. Chiar mi-ai dat niste idei pentru viitor. Sper ca n-ai uitat nici faptul ca ai terminat totusi Facultatea de Transporturi, specializarea Telecomenzi si Electronica in Transporturi, promotia 1999! :)
  Asa ca, incearca sa mai dai pe google “transporturi feroviare” si sa vezi ce se mai intampla si in domeniul pe care “l-ai abandonat”!
  Succes, Mihai.

  Reply
 5. ela grotaa

  Am copilarit prin praful Darabaniului…
  o copilarie adevarata, frumoasa, cuminte…
  cat de dor imi este de ea.
  acum 14 ani am plecat cu ai mei.
  de atunci am strabatut Bacau, Vrancia, Bucuresti, Galati, Madrid, Republica Dominicana, insa sa uit Darabaniul…departe de mine gandul acesta.
  vreau sa ma intorc, sa-mi caut colegii, profesorii, sa-i arat sotului meu, un latin dulce pe unde am copilarit eu si sa-i povestesc amintiri emotive, frumoase.
  acolo am cunoscut-o pe Doamna Carmen Teisanu, un suflet mare, dedicand viata copiilor, fara pic de egoism…ce frumos se ocupa de copii…
  Doamna profesoara de limba romana Ciobanu Doina, datorita ei am iubit si iubesc cu tot sufeltul Limba noastra si am suflet de poet.
  apoi Familia Gavriluta, ii iubesc pe oamenii a stia.
  Doinita, un suflet cald si prietenos si generos, sincer si onest.Dumnezeu sa o binecuvanteze.

  apoi exista Adriana Aioanei, cea mai buna prietena din copilarie, mi-e dor de ea si as vrea s-o gasesc pe aici.:)daca cineva o cunoaste, o fata de 24-25 ani, sa ma contacteze.
  imbratisez darabanenii si sa ne auzim cu bine.
  Mirela Constantinescu

  Reply
 6. catalin prigoana

  AM PLECAT DEMULT DIN SAT,AM LASAT PRUTUL,LUNCA,CAMPIILE,DEALURILE…MI-AM LASAT ACOLO COPILARIA.NU AM CREZUT CA AM SA AJUNG SA SCRIU VREODATA DESPRE DARABANI.DARABANI INSEAMNA TOTUL!
  SUNT MULTI PE CARE AR TREBUI SA-I AMINTIM SAU SA LE ROSTIM NUMELE{DOCTORI,SENATORI,POETI,SCRIITORI,PROFESORI,ETC.}ATUNCI CAND VOBIM DE DARABANI.
  DAR EU,DORESC SA VORBESC DESPRE UN OM SIMPLU,PE CARE PUTINI IL CUNOSC SI PE CARE PUTINI IL STIU.DE CE ESTE EL ATAT DE IMPORTANT?POATE CA IMPORTANT ESTE PUTIN CAM MULT SPUS,DARA DE CE TREBUIE EL SPUS-ATUNCI CAND VORBIM DE DARABANI?
  CINE ESTE EL?
  IATA DE CE:
  O (MOLDOVEAN SUNT) SA-I SPUN PRENUMELE SIMPLU :L U C I A N .
  NASCUT IN DARABANI-BAJURA.
  CE A FACUT ACEST OM ATAT DE IMPORTANT PENTRU DARABANI?NU!NU A SCRIS POEZII,NU A DAT INTERVIURI ,CI A FACUT CEVA MULT MAI IMPORTANT:A FACUT CUNOSCUT NUMELE DE D A R A B A N I IN TOATA ROMANIA,PRIN AUTOCARELE SALE CE CIRCULA ZILNIC DE-A LUNGUL SI DE-A LATUL TARII.A LEGAT MICUL NOSTRU ORASEL DE CAPITALA TARII:BUCURESTI.
  CINE NU S-A SIMTIT MANDRU,SAU CARUIA NU I-A TRESARIT INIMA IN PIEPT CAND,AJUNGAND IN AUTOGARA BUCURESTI OBOR,A CITIT PE GEAMUL AUTOCARULUI BUCURESTI-DARABANI?CINE NU SE SIMTE MAI MOLDOVEAN SI MAI DARABANEAN ATUNCI CAND ,IN BUCURESTI,TRECE PE LANGA EL UN AUTOCAR “NORD EXPRES” CU DESTINATIA DARABANI?SAU ORADEA?!VA INCHIPUITI CE SIMTI CAND DIN CAPATUL CELALALT DE TARA,DIN CAPATUL ARDEALULUI GASESTI O MASINA CARE SA TE ADUCA IN MOLDOVA ,LA DARABANI!ATAT POT SA SPUN:NICI SENATORUL,NICI DEPUTATUL( CARE NE-AU CERSIT VOTURILE PROMITANDU-NE MAREA CU SAREA) NU AU NREUSIT SA FACA CUNOSCUT D A R A B A N I U L AS CU A FACUT-O ACEST OM: L I V I U C A T R U T A .
  MULTUMIM LIVIULE!
  ESTI UN MARE DARABANEAN.INCA O DATA:MULTUMIRI!!!!!!!!!

  Reply

So, what do you think ?