Darabani.org

Cel mai nordic oraş de pe internetul românesc

Ultimul episcop al Armatei Române

674

Partenie Ciopron s-a născut la 30 septembrie 1896, în comuna Păltiniş, Darabani, Botoşani. A fost ultimul Episcop al Armatei Române, închinându-şi viaţa Bisericii, Armatei şi luptei anti-comuniste.

Partenie Ciopron a absolvit Şcoala de Cântăreţi de la Iaşi, apoi s-a înrolat în Regimentul 29 Infanterie Dorohoi, pentru a lupta în Primul Război Mondial. În iunie 1917 a fost rănit, în timpul luptelor de la Oituz, iar la finalul războiului a fost decorat cu “Crucea comemorativă”. Dupa război s-a aplecat asupra studiilor teologice, mai întâi fiind tuns în monahism la mănăstirea Slatina, cu numele de Partenie (21 mai 1921). A urmat Seminarul “Veniamin Costachi” din Iaşi, apoi cursurile Facultăţii de Teologie din Cernăuţi, unde a obţinut şi Doctoratul în Teologie, în anul 1937.

Devine, pe rând, ierodiacon, ieromonah și arhimandrit, apoi este numit exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor (1934-1935).

La 17 iunie 1937 este ales episcop al Armatei, cu gradul de general de brigadă, înscăunarea având loc câteva luni mai târziu (8 octombrie) la Castelul Peleș. A păstorit până în 1948, timp în care realizările sale au fost numeroase, de la creșterea numărului de preoți militari la implementarea cu succes a multiple reforme administrative. În fotografia alăturată în putem vedea chiar pe mareșalul Antonescu sărutând Sfânta Scriptură din mâinile Episcopului Partenie, într-o ceremonie religioasă condusă de păltinișan pentru binecuvântarea Armatei Române de pe Frontul de Est (1941).

În timpul celui de-al doilea razboi mondial acondus mai multe acţiuni de revigorare spirituală a românilor de pe front. Pe lângă numeroase slujbe şi conferinţe, Partenie Ciopron s-a ocupat de tipărirea mai multor cărţi de rugăciuni, dar şi de tipărirea buletinului Episcopiei Armatei Române (“Arma cuvântului”) şi a revistei “Biserica basarabeană” (ca locotenent de episcop al Bălţilor, între 1941 şi 1944).

Activitatea sa din timpul războiului a influenţat decisiv destinul episcopului, dar şi al Episcopiei Armatei. Vehemenţa sa anti-comunistă, manifestată atât în timpul războiului, cât şi după instaurarea regimului de la 1945, a influenţat decisiv ordinul de desfiinţare a Episcopiei Armatei, emis de comunişti în 1948.

Nici după desfiinţarea Episcopiei lucrurile nu aveau să se liniştească pentru ultimul episcop al armatei. În 1950, Partenie este trimis la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, în recluziune monastică.

Episcopul este urmărit îndeaproape de Securitate, după deschiderea unei “acţiuni de verificare” în martie 1952. Securitatea a stabilit că episcopul “are o serie de manifestări ostile împotriva regimului şi întreţine legături cu unele elemente suspecte”. Un an mai târziu, acţiunea de verificare s-a transformat într-una informativă, acest lucru însemnând infiltrarea de informatori în cercurile lui Partenie, urmărirea corespondenţei sale, ascultarea telefoanelor sale şi permanente acţiuni de filaj. Numai în 1955 i-au fost interceptate 58 de scrisori, primite sau trimise.

Un episod interesant, descris în arhivele securităţii, are loc la hramul mănăstirii Piatra Tăieturii, în 1950. În cadrul predicii, Partenie Ciopron a spus: “Nu trebuie să ne pierdem credinţa, căci ea ne-a fost lăsată de strămoşii noştri. Să lăsăm credinţa mai departe urmaşilor noştri şi, oricând vom fi traşi la răspundere, să fim demni, să raspundem pentru credinţă şi să nu ne fie frică de nimeni”.

Episcopul refuză mai multe funcţii oferite de comunişti (episcop la Clujului, mitropolit al Ardealului etc.), dar acceptă propunerea de a prelua Episcopia Romanului (1962), fără a scăpa însă de urmărirea securităţii. În fotografia alăturată, făcută în 1975, în găsim alături de ceilalți componenți ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, condus de Patriarhul Justinian Marina (Episcopul Partenie este al doilea de la stânga, pe rândul de jos).

Se retrage din scaun la 1 ianuarie 1978, pe motive de sănătate, plecând la Mănăstirea Văratec, unde moare la 28 iulie 1980. Episcopului Partenie Ciopron îi este dedicată expoziţia “Episcopul Partenie Ciopron – o viaţă închinată Bisericii şi Armatei”, la Protopopiatul Roman, dar şi Zilele Episcopului Partenie Ciopron, manifestări cultural-religioase desfăşurate anual la Roman.

674 Comments

 1. FobertBairm

  Привет, дорогой читатель!
  Наша компания предлагает конфиденциально выбрать и заказать диплом любого Вуза России
  http://saksx-attestats.ru/
  На нашем сайте вы можете выбрать и приобрести диплом Вуза с гарантией и доставкой в любой регион России по самым низким ценам.
  Приобретите диплом института или колледжа недорого с доставкой по РФ и гарантией качества без предварительной оплаты!

  Reply
 2. PedroAmose

  http://www.tlookup.ru/ – – Это вариант завладеть официальный документ о завершении образовательного учреждения. Диплом раскрывает двери к новым карьерным перспективам и профессиональному росту.

  Reply
 3. TimsothyPhave

  Доброго всем дня!
  Закажите диплом ВУЗа с доставкой по России без предоплаты и с гарантией подлинности – удобно и безопасно!
  купить аттестат классов
  Закажите диплом ВУЗа с гарантированной подлинностью и доставкой по всей России без предоплаты – просто, удобно, безопасно!
  Приобретите российский диплом по выгодной цене с гарантией проверки и доставкой в любой город РФ – без предоплаты!

  Reply
 4. dizayn_etsl

  1. 10 лучших идей для дизайна интерьера
  2. Тренды в дизайне
  3. Цветовые решения
  4. Секреты успешного дизайн-проекта
  5. Дизайн нового поколения
  6. Дизайн спальни
  7. Дизайнерские решения для увеличения пространства в маленькой квартире
  8. Природный дизайн
  9. Баланс цветов и форм: основы хорошего дизайна
  10. Дизайнерский бизнес
  11. Дизайн в XXI веке
  12. Дизайн кухни
  13. Дизайн мебели
  14. Мастер-класс по созданию стильного дизайна гостиной
  15. Минимализм
  16. Дизайн сада: принципы оформления участка с учетом ландшафта
  17. Декорирование с текстилем
  18. Принципы цветового баланса в дизайне: как создать гармоничное пространство
  19. Топ-10 книг по дизайну интерьера, которые стоит прочитать
  20. Дизайн комнаты для подростка: креативные идеи для стильного интерьера
  услуги дизайн интерьера услуги дизайн интерьера .

  Reply
 5. onwin

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.兒童色情

  Reply
 6. dizayn_szsl

  1. 10 лучших идей для дизайна интерьера
  2. Тренды в дизайне
  3. Цветовые решения
  4. Секреты успешного дизайн-проекта
  5. Инновационные подходы к дизайну: отражение современности
  6. Дизайн спальни
  7. Дизайн для маленькой квартиры
  8. Природный дизайн
  9. Баланс цветов и форм: основы хорошего дизайна
  10. Дизайн-студия: секреты успешного бизнеса в сфере дизайна
  11. Дизайн в XXI веке
  12. Дизайн кухни
  13. Тенденции в сфере дизайна мебели: вдохновляющие идеи
  14. Дизайн гостиной
  15. Искусство минимализма: создание современного дизайна в своем доме
  16. Дизайн сада: принципы оформления участка с учетом ландшафта
  17. Декорирование дома с использованием текстиля: советы и идеи
  18. Цветовой баланс
  19. Книги по дизайну
  20. Дизайн комнаты для подростка: креативные идеи для стильного интерьера
  дизайн интерьера заказать https://studiya-dizajna-intererov.ru/ .

  Reply

So, what do you think ?