Darabani.org

Cel mai nordic oraş de pe internetul românesc

Știați că… (al doilea Război Mondial)

6

Articol preluat din Mesagerul de Darabani. Autor: Haha Dumitru-Voicăuți.

primul militar din comuna Darabani căzut pe frontul de răsărit se numea Dascălu Mihai? El avea gradul de soldat, era din Bajura şi a fost ucis de către ruşi în primele ore ale zilei de 22 iunie 1941, după ce mareşalul Antonescu dăduse celebrul ordin “Vă ordon treceţi Prutul!”
…în martie 1944 arhivele comunei Darabani au ars îngara Iţcani din Suceava? Fiind îmbarcate într-un vagon pentru a fi transferate în sudul ţării ca să nu cadă în mâinile ruşilor, aceştia au bombardat trenul şi au incendiat şi vagonul în care se aflau aceste arhive, lucru explicabil astăzi pentru lipsa de documente în reconstituirea dreptului de proprietate asupra pământului.
…la data de 2 aprilie 1944, adică acum 66 de ani, trupele sovietice intrau în Darabani? Ruşii, majoritatea cu căruţele şi pe jos, veneau dinspre Rădăuţi Prut într-o zi cu ninsoare şi frig, după ce frânghiile pontonului – pod din dreptul satului Bajura fuseseră tăiate de locuitorul Niţă Dumitru, podul pierzându-se în amonte, în acest fel, legătura cu Basarabia fiind întreruptă.
…odată cu ruşii au venit şi evrei deportaţi în Transinistria care au preluat cu forţa administraţia publică locală? Deoarece primarul Ion Cusin împreună cu şeful postului de poliţie fugiseră în sudul ţării, evreii au pus ei mâna pe putere. De exemplu, şef se post s-a autointitulat Pincu Amoaşei, care a făcut multe deservicii atât românilor cât şi conaţionalilor săi evrei.
comandamentul sovietic a fost stabilit atunci în casele avocatului Remus Bălănescu? Proprietarul acestor case, pe nume Guceanu Constantin, fugise din localitate. Rușii au instalat în vârful casei o stea mare din lemn vopsită în culoarea roşie, de aici dânduse “directivele” pentru rechiziţii şi săpare de tranşee în toată zona. Astazi în casele Bălănescu, aflate peste drum de Şcoala “Leon Dănăilă” locuieşte familiaCucuruzac.
…la moara aflată în spatele pieţei oraşului (pe loculunde astăzi are casa GavriluţăViorel) ruşii au împuşcat un om? Acesta era un bătrân venit la moară care avea o căruţă şi un cal, pe care doi ruşi beţi au vrut să-l dezhame. Bătrânul s-a opus, iar rușii l-au împuşcat, apoi s-au urcat călare pe cal şi au fugit spre Mileanca.
…ruşii au construit o linie de tranşee în spatele frontului pe raza localităţii Darabani? Întrucât frontul era stabilizat pe linia Iaşi-Chişinău, ei se temeau de un contraatac germano-român şi atunci au început să construiască o linie de tranşee fortificată cu lemnul din pădurile din jur.
…în ziua de Paşte a anului1944, ruşii au tras focuri de armă în biserica din satul Bajura? Focul de avertisment tras în sus avea ca scop sperierea celor care veniseră la slujbă în ziua întâia de Paşte, femeile fugind de la tranşee şi venind la biserică.
…ruşii au rechiziţionat majoritatea animalelor şi produselor agricole, acestea fiind plătite cu aşa numiţii “banide zonă”? Aceşti bani de zonă, emişi de către Comandamentul Armatei Roşii, erau obligatorii în plăţile făcute de militarii ruşi şi nu aveau nicio acoperire la nici o bancă dinRomânia de atunci, mai târziu ei fiind parţial răscumpăraţ ide către statul român.
prima întrebare a soldaţilor ruşi ajunşi la Darabani era “Gde Berlin?” (în traducere “Unde e Berlinul “)?

6 Comments

So, what do you think ?