Darabani.org

Cel mai nordic oraş de pe internetul românesc

Cărți și cronici de cultură cu Simona Chițan

0

Simona Chitan s-a nascut pe 11 februarie 1977, in nordicul Darabani al Botosanilor. In 1999 a absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti, parcurgand apoi si un masterat in Managementul institutiei de presa.

A inceput sa profeseze ca jurnalist la revista Olivia, in calitate de redactor al paginilor despre carte si teatru, continuand ca redactor la cotidianul Evenimentul zilei, departamentul de culturã, din 2004, pentru ca doi ani mai tarziu sa devina sefa acestui departament. Din luna martie a anului 2010 activeaza la cotidianul Adevarul, ca editor.

A publicat in 2008 volumul “Victor Rebengiuc, Omul si actorul”, o monografie semnata alaturi de Mihaela Michailov, dedicata actorului si reeditata de Humanitas. Este autoarea cartii “30 de interviuri eveniment”, lucrare careia Victor Teisanu ii dedica o cronica elogioasa.

“Angajand dialoguri cu 26 de personalitati din lumea culturii, scriitori, actori si regizori, critici literari, eseisti si teologi, autoarea imbina eficient detaliul biografic, adesea relevant si necesar, cu disertatii despre literatura, arta si viata, moralitate si principii in contexte politice diverse. In demersul Simonei Chitan functioneaza, cu rezultate remarcabile, un demon activ al intrebarilor bine tintite, care sa-l determine pe interlocutor, aflat sub presiune detectivista, la maxima sinceritate”, spune despre cartea Simonei Chitan un alt darabanean, scriitorul Victor Teisanu.

Calitatea “invitatilor” cartii Simonei Chitan, precum si sonoritatea numelor acestora in sufletul iubitorilor de cultura garanteaza negresit si capacitatea jurnalistei de a sustine cu inteligenta con-vorbiri menite sa transmita cititorului nevoia de literatura, arta, muzica: Toader Paleologu, Nicolae Manolescu, Mircea Cartarescu, Ana Blandiana, Dan C. Mihailescu, M. Sora, Norman Manea, dar si Oana Pellea, Marcel Iures, Andrei Serban, Matei Visniec sau Felix Alexa si Cristian Badilita.

“Cartea de interviuri a Simonei Chitan devine o imensa scena pentru un spectacol grandios si sclipitor. Fascinatia, vie in fiecare pagina, vine tocmai din inteligenta scriitoarei, care stie sa-i “provoace” pentru interlocutori, declansandu-le apetitul confesiv, o carte cu momente dense si profunde, evidentiind nu doar calitatile de convorbitor ale Simonei Chitan, ci si o certa propensiune spre literatura si creatie. Motiv pentru care asteptam in continuare cu o justificata incredere”, scrie Victor Teisanu.

Chiar si numai prin acest demers scriitoricesc, o carte ce reuneste suflete geniale ale Romaniei, Simona Chitan isi indeplineste menirea de jurnalist, de cautator si scotocitor in cultura unei tari care pare sa nu mai gaseasca resurse de supravietuire. In mod cert, ispravile tinerei scriitoare nu se vor opri aici…

“Cred ca undeva toate lucrurile frumoase se intalnesc, ca exista un sincretism al esteticului si ca se pot face nenumarate legaturi si paralele inteligente intre anumite tematici din carti, religie, muzica, film, arte plastice. Undeva, frumosul se regaseste oriunde in arta. Trebuie numai sa fii deschis si sa-l poti vedea oriunde acesta exista”, marturiseste Simona Chitan intr-un interviu acordat in 2008 unui site cu specific literar.

Articol preluat de pe site-ul Stiri.Botosani.ro.

So, what do you think ?