Darabani.org

Cel mai nordic oraş de pe internetul românesc

Prima monografie publicată a oraşului

5

În 2007 apare prima monografie tipărită a oraşului, o carte prin care profesorul Octav Teioşanu valorifică informaţiile adunate de lucrările monografice anterioare ale dărăbănenilor. În plus, cartea radiografiază realitatea anilor 2000, precum şi istoria ultimilor 30 de ani, care lipseşte din lucrările anterioare.

“Monografia laconică a localităţii Darabani” cuprinde peste 200 de pagini de informaţii, fotografii de epocă şi recente, statistici, legende şi fapte istorice, precum şi descrieri ale locurilor şi oamenilor din Darabani, la diferite momente istorice. Toate acestea sunt însoţite de opiniile autorului pe marginea celor mai variante subiecte, profesorul Teioşanu fiind vizibil preocupat de găsirea şi promovarea adevărului istoric.

Octav Teioşanu s-a născut la Darabani în 1957. A studiat şi predat istoria timp de aproape 30 de ani la şcolile din Darabani. Cartea sa îmbină stilul editorial, uneori filosofic, cu rigoarea ştiinţifică, fiind susţinută de o bibliografie impresionantă.

Mai jos găsiţi şi o scurtă inventariere a celorlalte scrieri monografice la care oamenii de cultură dărăbăneni au lucrat de-a lungul ultimelor două secole.

Prima monografie a oraşului a fost scrisă de învăţătorul Gheorghe Vornicescu în 1924, aceasta stând la baza tuturor scrierilor asemănătoare de mai târziu. Pentru mulţi ani, această monografie a fost ţinută în arhiva Şcolii Generale nr. 1 din Darabani, dar urma i s-a pierdut după 1970.

Următoarea lucrare monografică datează din 1937. Ea poartă numele “Din trecutul Darabanilor”, a fost scrisă de avocatul Emil Costeanu, iar originalul există şi acum într-o colecţie privată din Darabani.

În 1940, învăţătorul Gheorghe Gârneaţă (fratele lui Ilie Gârneaţă, întemeietorul Mişcării Legionare) scrie şi el o monografie, intitulată “Darabani – file de monografie”.

În 1969 apare manuscrisul “Darabani de-a lungul anilor”, la care au lucrat mai mulţi autori, la cererea autorităţilor locale.

“Monografia comunei Darabani” a fost scrisă de preotul Neculai Amălinei după 1950.

Jurnalistul Ilie Stoleru scrie şi el “Darabani de-a lungul timpului”, în 1976.

În 2006, Dumitru Haha Voicăuţi lansează “Darabani – contribuţii pentru o monografie”, citând informaţii din manuscrisele păstrate în arhivele locale.

5 Comments

 1. Ştefan

  @Adriana: Monografia poate fi procurată de la librăria locală, de la Şcoala “Leon Dănăilă” sau direct de la domnul Teioşanu.

  O altă variantă este să vă facem noi rost de ea, discutăm asta pe email. :)

  Reply
 2. Adriana

  Buna ziua!

  Cautand informatii despre Darabani, am aflat cu surprindere ca prima denumire a orasului a fost Cabiceni. As dori sa va intreb daca in “Monografia laconica a orasului Darabani” a domnului profesor Octav Teioşanu apar mai multe informatii despre aceasta veche denumire si, de asemenea, cum ar putea fi procurata aceasta lucrare.
  Va multumesc.

  Reply
 3. Ştefan

  Salut,

  Îmi pare rău, n-am ştiut de lucrările tatălui tău. Spune-mi numele monografiei şi anul în care a fost scrisă, să o menţionez în articol.

  În plus, dacă poţi contribui cu pasaje din aceste lucrări la proiectul Darabani.org, de-abia aşteptăm. :)

  Zi faină,
  Ştefan

  Reply
 4. Aurelian

  P.S.
  Referitor la monografiile despre Darabani, il cunosc si respect profund de dl. prof. Octav Teiosanu, insa sa stiti ca prin anii 1970 si tatal meu, prof. Anechitoae Petru a scris o monografie a orasului Darabani, cat si un studiu geografic al imprejurimilor, care intr-adevar nu a fost publicat, insa se gaseste la Biblioteca Universitatii “Stefan Cel Mare” din Suceava. Studentii care au urmat cursurile respectivei Universitati pot confirma asta. Am vrut sa adaug asta ca sa amplific faptul ca locurile acelea au dat si speram sa dea tot mai multe valori. Cu respect !!!

  Reply

So, what do you think ?