Darabani.org

Cel mai nordic oraş de pe internetul românesc

Oameni

Dacă dai click pe categoria  Dărăbăneni din meniul lateral vei da peste câteva figuri interesante şi surprinzătoare, iar mai jos găseşti o listă cu cele mai importante personalități locale.

Theodor Balș este întemeietorul târgului Darabani, ctitorul Bisericii Sf. Nicolae și al conacului din localitate, precum și al primei școli sătești de stat din Moldova, tot la Darabani. A fost hatman și mare logofăt al Moldovei în timpul domniei lui Mihail Sturdza (1790 – 1867).

Leon Dănăilă este întemeietorul şcolii româneşti de neurochirugie şi unul dintre cei mai importanţi neurochirurgi ai lumii. Este membru al Academiei Române, al celei Londoneze şi a altor societăţi internaţionale de prestigiu. (n. 1933)

Partenie Ciopron a fost ultimul Episcop Militar al Armatei Române, deţinut politic în regimul comunist, înmormântat la Mănăstirea Văratec. (1896-1980)

Lucian Valea a fost un important scriitor şi publicist român, născut în judeţul Bistriţa, dar care a locuit la Darabani vreme de 5 ani şi a dezvoltat ample activităţi culturale aici vreme de alte trei decenii, în timpul surghiunului său comunist. (1924-1992)

Remus Bălănescu a fost avocat, deputat și senator de Dorohoi, dar și-a construit cariera politică în Darabani, unde a fost ales în mai multe rânduri primar al orașului, începând cu 1911. (1883–1938)

Iancu Duzinschi a făcut parte din primul Parlament al României, din partea grupării politice naţionalist-democrată condusă de Nicolae Iorga. (1889-1988)

Ilie Gârneaţă a fost unul dintre cei 5 fondatori ai mişcării legionare, alături de Corneliu Zelea-Codreanu. (1898-1973)

Aristide Cucu, preot, a fost autorul primelor manuale de religie din România. (1901-1992)

Corneliu Popel a fost unul dintre poeţii importanţi ai generaţiei sale, răpus însă prea devreme de o boală necruţătoare. A publicat patru volume apreciate în critica de specialitate. (1950-1979)

Gheorghe Cliveti este istoric, profesor universitar la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, autor a numeroase lucrări din domeniul istoriei. (n. 1952)

Victor Teişanu este poet şi jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din România. (n. 1950)

Gheorghe Moroşanu este matematician, profesor universitar la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, autor a numeroase cărţi şi lucrări ştiinţifice de specialitate (algebră). (n. 1950)

Dorin Dobrincu este istoric, cercetător ştiinţific la Institutul A.D. Xenopol din Iaşi, membru al Academiei Române, fost director general al Arhivelor Naţionale Române. (n. 1972)