Darabani.org

Cel mai nordic oraş de pe internetul românesc

Prima şcoală sătească de stat din Moldova

5,337

Acest articol a fost publicat în anul 2005 în Ziarul Lumina. L-a semnat Otilia Bălinișteanu, o apropiată a Darabanilor. Otilia Bălinișteanu s-a născut la Concești, lângă Darabani, a studiat jurnalismul la Iași și este în prezent al Ziarului Lumina. Îi mulțumim pentru permisiunea de a republica acest articol aici pe Darabani.org.

În cel mai nordic oraş al ţării, Darabani, aproape de mijlocul secolului al XIX-lea, boierul Theodor Balş avea să pună bazele unui lăcaş sătesc de educaţie, cel mai vechi consemnat în documente ca fiind susţinut de stat din toată istoria Moldovei.

Darabaniul este un orăşel liniştit, situat la limita extrem-nordică a judeţului Botoşani. O urbe mică, aproape inexistentă din punct de vedere economic, dar care are norocul de-a adăposti un pumn de intelectuali valoroşi, care au ştiut să preţuiască istoria comunităţii, patrimoniul istoric şi cultural şi care au făcut eforturi de a le promova. În fruntea listei celor care au ştiut să-şi respecte rădăcinile stă numele neobositului poet dărăbănean Victor Teişanu.

La Darabani, educaţia instituţionalizată are rădăcini adânci. Boierul şi logofătul Theodor Balş a înfiinţat aici prima şcoală sătească susţinută de stat din istoria Moldovei. Spirit luminat, marele logofăt a ridicat şi o biserică în centrul vechiului târg şi o casă în care venea să se odihnească la fiecare început de primăvară, când avea obiceiul să-şi viziteze moşia de la Darabani.

Clădirea primei şcoli săteşti de stat din Moldova este în prezent în curs de renovare, oamenii de cultură din Darabani şi în special poetul şi directorul Bibliotecii Orăşeneşti, Victor Teişanu, străduindu-se să obţină fonduri pentru a reface clădirea aşa cum era în secolul al XIX-lea şi de a înfiinţa în interior un muzeu al învăţământului. “Înaintea acesteia au mai existat în Moldova şcoli care aveau caracter local şi care erau întreţinute de boieri. Şcoala din Darabani a intrat însă în vederile statului şi a constituit subiect pentru un regulament şcolar, întocmit de Gheorghe Asachi, iar Epitropia Şcolilor din Moldova trimitea aici 1.000 de lei anual, pentru uzul şcolii”, ne-a explicat dl. Victor Teişanu, directorul Bibliotecii Orăşeneşti din Darabani, instituţie adăpostită într-o altă clădire construită de logofătul Balş.

Şcoala sătească din Darabani a fost înfiinţată în toamna anului 1841, pe cheltuiala marelui logofăt, care deţinea la acea vreme şi moşia Darabanilor. Aceasta se află situată în curtea actualului spital orăşenesc din Darabani. La 1841 Theodor Balş cumpără clădirea în care avea să funcţioneze cel dintâi lăcaş public de învăţământ sătesc din toată ţara Moldovei, de la un alt proprietar cu stare, pe numele său Popovici.

La început, şcoala servea nevoilor comunităţii dărăbănene, la descifrarea “buchelor” trudind în primul an vreo 14 şcolari, sub privirile unui învăţător înzestrat, Gheorghe Crudu. “Primul învăţător, Gheorghe Crudu, era absolvent al Seminarului de la Socola, din Iaşi. Şi din acest motiv şcoala este considerată de stat, învăţătorul nefiind numit de boier, ci de Epitropia Şcolilor din Moldova, un fel de Minister al Învăţământului din zilele noastre”, a mai precizat dl. Teişanu.

Gheorghe Crudu, un om cu virtuţi alese şi dedicat meseriei pe care o practica, era bunicul celui ce avea să devină un mare cărturar al Moldovei, Tiberiu Crudu.

Faptul că şcoala înfiinţată de Th. Balş la Darabani este prima şcoală sătească de stat din ţara Moldovei este confirmat de documentele de specialitate, N.C. Enescu, un monograf al învăţământului din Moldova, făcând această afirmaţie în lucrarea sa “Asachi, organizatorul şcolilor din Moldova”, argumentând că “primul învăţător a fost trimis şi nu angajat de boier, învăţământul, cu micile lui cheltuieli, era bugetat de stat, respectiv de Epitropia Şcolilor, iar existenţa acestei şcoli l-a determinat pe Gheorghe Asachi să întocmească un regulament de funcţionare a şcolilor săteşti”, după cum ne-a explicat dl. Teişanu. Regulamentul a constituit la acea vreme un soi de soluţionare a unei probleme consemnate de Gheorghe Crudu într-un memoriu adresat Epitropiei şi anume faptul că acesta nu ştia cum să procedeze cu copiii în timpul iernii. În aceste condiţii, Gheorghe Asachi a întocmit un regulament foarte serios, valabil pentru toate şcolile din Moldova, în care ia în discuţie şi problema funcţionării lor în timpul iernii, respectiv alocarea de bani pentru lemne de foc şi pentru alte cheltuieli.

Alte două clădiri care rezistă de pe vremea lui Theodor Balş sunt clădirea în care astăzi activează Biblioteca Orăşenească şi Clubul copiilor, clădire impunătoare, cu uşi din lemn masiv, pe care orice localnic ţi-o indică drept “Castelul Balş“ şi Biserica “Sf. Nicolae”, situată în centrul oraşului.

“Castelul Balş“ , în picioare de mai bine de 170 de ani

Casa în care Theodor Balş îşi petrecea câteva săptămâni pe an, la fiecare început de primăvară, atunci când venea să-şi regleze treburile pe moşia Darabanilor, a fost ridicat\ de meşteri străini, între 1824 şi 1834. “Noi îi spunem castel, deşi clădirea are aspectul unui conac boieresc, tip secolul XIX. Este construită din cărămidă şi are un zid gros de 80 de centimetri, cărămida fiind adusă din Austria, meşterii din străinătate, iar forţa de muncă autohtonă”, ne-a mai explicat dl. Teişanu.

Clădirea este masivă, impunătoare în contextul clădirilor de mici dimensiuni din jur, şi însuma la acea vreme un număr impresionant de încăperi – 28. “Exista o sufragerie foarte mare la început, o bucătărie impresionantă, locuri pentru slugi, camere boiereşti, sală de mese, sală de oaspeţi. Între timp s-au mai făcut unele modificări, unii pereţi fiind dărâmaţi pentru a mări spaţiile”, a precizat directorul bibliotecii dărăbănene.

Dacă acum reşedinţa Balş este lăcaş de cultură, adăpostind cele 35.000 de volume din patrimoniul bibliotecii orăşeneşti, pe la mijlocul secolului XIX ea servea drept locuinţă particulară a marelui boier, persoană cu mari demnităţi în epocă, fiind hatman al Moldovei şi mare logofăt la Curtea Domnească din Iaşi. Aceste responsabilităţi politice îi umpleau timpul boierului Balş, fapt pentru care cea mai mare parte a anului şi-o petrecea veghind “trebile ţării”, la Iaşi. “Aici Theodor Balş venea primăvara şi, câteodată, vara, moşia Darabani fiind în întregime a sa. Avea vreo 7.000- 8.000 de hectare de pământ, dintre care 200-300 de hectare erau numai de pădure”, ne-a mai explicat Victor Teişanu, unul dintre autorii monografiei oraşului Darabani.

Cărămida austriacă folosită la ridicarea “Castelului Balş“ era inscripţionată cu iniţialele boierului “Th. B”, iar bârnele de lemn la fel.
Pe treptele “castelului”, la fiecare început de an, învăţătorul şi şcolarii dărăbăneni erau primiţi de marele logofăt, fiecare elev primind în dar din partea sa câte doi lei.

Biserica “Sf. Nicolae”, a treia clădire ce rezistă de la Balş încoace

Boier luminat şi cu dare de mână, după încheierea lucrărilor de construcţie la conac, în 1834, Theodor Balş se gândeşte să ridice şi o biserică, în epocă acest lucru constituind aproape o tradiţie. “În secolul XIX, orice boier luminat făcea aceste trei lucruri: o casă, o biserică şi o şcoală”, a explicat directorul bibliotecii.

Lucrările de înălţare a lăcaşului încep în 1834, în 1837 este finalizată, interioarele fiind amenajate ulterior, până la 1841, când are loc slujba de sfinţire. Biserica ce poartă şi acum hramul Sfântului Nicolae a fost proiectată şi înălţată după modelul Bisericii “Sf. Sofia” din Constantinopol. Legenda spune că Balş ar fi bătut la poarta Patriarhiei din Constantinopol să obţină o aprobare ca biserica din Darabani să fie înălţată după modelul “Sf. Sofia” din Constantinopol.

5,337 Comments

 1. More Help

  Я оцениваю тщательность и качество исследования, представленного в этой статье. Автор предоставил надежные источники и учел различные аспекты темы. Это действительно ценный ресурс для всех интересующихся.

  Reply
 2. Michaelstoni

  Замена венцов красноярск
  Gerakl24: Квалифицированная Смена Фундамента, Венцов, Настилов и Передвижение Домов

  Фирма Gerakl24 занимается на выполнении полных сервисов по смене основания, венцов, полов и перемещению строений в городе Красноярском регионе и в окрестностях. Наша команда профессиональных мастеров обеспечивает высокое качество реализации различных типов ремонтных работ, будь то из дерева, с каркасом, кирпичные постройки или бетонные здания.

  Плюсы услуг Геракл24

  Профессионализм и опыт:
  Весь процесс проводятся только профессиональными мастерами, имеющими многолетний опыт в области строительства и реставрации домов. Наши мастера эксперты в своей области и выполняют задачи с высочайшей точностью и учетом всех деталей.

  Полный спектр услуг:
  Мы предлагаем полный спектр услуг по восстановлению и ремонту домов:

  Смена основания: укрепление и замена старого фундамента, что обеспечивает долгий срок службы вашего здания и предотвратить проблемы, вызванные оседанием и деформацией.

  Реставрация венцов: замена нижних венцов деревянных домов, которые обычно подвергаются гниению и разрушению.

  Смена настилов: монтаж новых настилов, что значительно улучшает внешний вид и функциональные характеристики.

  Перемещение зданий: безопасное и надежное перемещение зданий на новые локации, что позволяет сохранить ваше строение и избегает дополнительных затрат на создание нового.

  Работа с любыми видами зданий:

  Деревянные дома: реставрация и усиление деревянных элементов, обработка от гниения и насекомых.

  Каркасные строения: укрепление каркасов и смена поврежденных частей.

  Кирпичные дома: ремонт кирпичных стен и усиление стен.

  Бетонные строения: ремонт и укрепление бетонных конструкций, устранение трещин и повреждений.

  Качество и прочность:
  Мы используем только проверенные материалы и передовые технологии, что гарантирует долговечность и надежность всех выполненных работ. Все проекты проходят строгий контроль качества на каждой стадии реализации.

  Личный подход:
  Каждому клиенту мы предлагаем подходящие решения, с учетом всех особенностей и пожеланий. Мы стремимся к тому, чтобы итог нашей работы полностью соответствовал ваши ожидания и требования.

  Зачем обращаться в Геракл24?
  Сотрудничая с нами, вы найдете надежного партнера, который берет на себя все заботы по ремонту и реставрации вашего дома. Мы обеспечиваем выполнение всех проектов в сроки, установленные договором и с соблюдением всех правил и норм. Связавшись с Геракл24, вы можете не сомневаться, что ваш дом в надежных руках.

  Мы предлагаем консультацию и ответить на все ваши вопросы. Звоните нам, чтобы обсудить детали вашего проекта и узнать о наших сервисах. Мы обеспечим сохранение и улучшение вашего дома, сделав его безопасным и комфортным для проживания на долгие годы.

  Gerakl24 – ваш надежный партнер в реставрации и ремонте домов в Красноярске и за его пределами.

  Reply
 3. MichaelFaige

  外送茶是什麼?禁忌、價格、茶妹等級、術語等..老司機告訴你!

  外送茶是什麼?
  外送茶、外約、叫小姐是一樣的東西。簡單來說就是在通訊軟體與茶莊聯絡,選好自己喜歡的妹子後,茶莊會像送飲料這樣把妹子派送到您指定的汽車旅館、酒店、飯店等交易地點。您只需要在您指定的地點等待,妹妹到達後,就可以開心的開始一場美麗的約會。

  外送茶種類

  學生兼職的稱為清新書香茶
  日本女孩稱為清涼綠茶
  俄羅斯女孩被稱為金酥麻茶
  韓國女孩稱為超細滑人參茶

  外送茶價格

  外送茶的客戶相當廣泛,包括中小企業主、自營商、醫生和各行業的精英,像是工程師等等。在台北和新北地區,他們的消費指數大約在 7000 到 10000 元之間,而在中南部則通常在 4000 到 8000 元之間。

  對於一般上班族和藍領階層的客人來說,建議可以考慮稍微低消一點,比如在北部約 6000 元左右,中南部約 4000 元左右。這個價位的茶妹大多是新手兼職,但有潛力。

  不同地區的客人可以根據自己的經濟能力和喜好選擇適合自己的價位範圍,以免感到不滿意。物價上漲是一個普遍現象,受到地區和經濟情況等因素的影響,茶莊的成本也在上升,因此價格調整是合理的。

  外送茶外約流程

  加入LINE:加入外送茶官方LINE,客服隨時為你服務。茶莊一般在中午 12 點到凌晨 3 點營業。
  告知所在地區:聯絡客服後,告訴他們約會地點,他們會幫你快速找到附近的茶妹。
  溝通閒聊:有任何約妹問題或需要查看妹妹資訊,都能得到詳盡的幫助。
  提供預算:告訴客服你的預算,他們會找到最適合你的茶妹。
  提早預約:提早預約比較好配合你的空檔時間,也不用怕到時候約不到你想要的茶妹。

  外送茶術語

  喝茶術語就像是進入茶道的第一步,就像是蓋房子打地基一樣。在這裡,我們將這些外送茶入門術語分類,讓大家能夠清楚地理解,讓喝茶變得更加容易上手。

  魚:指的自行接客的小姐,不屬於任何茶莊。
  茶:就是指「小姐」的意思,由茶莊安排接客。
  定點茶:指由茶莊提供地點,客人再前往指定地點與小姐交易。
  外送茶:指的是到小姐到客人指定地點接客。
  個工:指的是有專屬工作室自己接客的小姐。
  GTO:指雞頭也就是飯店大姊三七茶莊的意思。
  摳客妹:只負責找客人請茶莊或代調找美眉。
  內機:盤商應召站提供茶園的人。
  經紀人:幫內機找美眉的人。
  馬伕:外送茶司機又稱教練。
  代調:收取固定代調費用的人(只針對同業)。
  阿六茶:中國籍女子,賣春的大陸妹。
  熱茶、熟茶:年齡比較大、年長、熟女級賣春者(或稱阿姨)。
  燙口 / 高溫茶:賣春者年齡過高。
  台茶:從事此職業的台灣小姐。
  本妹:從事此職業的日本籍小姐。
  金絲貓:西方國家的小姐(歐美的、金髮碧眼的那種)。
  青茶、青魚:20 歲以下的賣春者。
  乳牛:胸部很大的小姐(D 罩杯以上)。
  龍、小叮噹、小叮鈴:體型比較肥、胖、臃腫、大隻的小姐。

  Reply

So, what do you think ?